През април 2022-та година Осман Кавала получи доживотна присъда за това,

...
През април 2022-та година Осман Кавала получи доживотна присъда за това,
Коментари Харесай

Без вина виновен: турският активист Осман Кавала

През април 2022-та година Осман Кавала получи доживотна присъда за това, че е провел и финансирал протестите в парка Гези през 2013-а. Демонстрациите там в началото бяха срещу построяването на търговски център, но след това прераснаха в митинги против държавното управление.

Дъждовни води:Как се включихте в митингите в парка Гези преди 10 години?

Осман Кавала:Когато за пръв път научих за държавния проект за градеж на търговски център, който изцяло би унищожил парка, се причислих с колегите си към кампанията за увещание на държавното управление и обществеността, че това е ужасна концепция.

Офисът ми е съвсем до парка. Оттам можех да следя младежите, които се събират в парка и да приказвам с тях. Бях впечатлен от решителността им да защитят парка, от тяхното мощно възприятие за правдивост. По-голямата част от тях нямаха връзки с организация и евентуално за първи път участваха в сходна акция. По време на митингите занесох в парка високоговорител и пластмасова маса. Това, както и няколко бисквити, са единствените доказателства, представени в обвинителния акт в поддръжка на изказванието, че съм финансирал митингите.

Но в днешна Турция към този момент не са нужни доказателства, с цел да пратиш някого зад решетките - в случай, че държавното управление го счита за отговорен. В моя случай господин Ердоган стартира да насочва тежки обвинявания против мен още преди правенето на обвинителният акт. Мисля, че нито държавното управление, нито прокурорите, подготвили обвиняването, в действителност имат вяра в неуместното изказване, че съм възнамерявал и провел митингите в съдействие с Джордж Сорос. (Кавала е измежду създателите на турския клон на фондация " Отворено общество ", която през 2018-а година приключи активността си в Турция - б.ред.) От самото начало бе ясно, че митингите се развиват непринудено и нямат централна командна конструкция.

Дъждовни води: Съгласни ли сте с аргумента, че с наказването Ви държавното управление се пробва да изпрати послания към западния свят?

Осман Кавала: Мисля, че с моето гонене се насочат голям брой послания, ориентирани най-много към вътрешната аудитория и към деятелите на гражданското общество. Присъдата ми би трябвало да ги възпре да вземат участие в акции, които биха могли да бъдат възприети зле от държавното управление. 

Дъждовни води: Все отново какво е Вашето пояснение за подхванатата офанзива против Вас?

Осман Кавала: В обвинителния акт против мен е записано, че съм сътрудничил  с малцинствени групи, с цел да ги насъскам против държавното управление, което съм правил под прикритието на културни стратегии. Ние работим от 20 години в Югоизточна Турция (в Диарбекир, най-вече с кюрдското население), а в този момент за първи път ми се насочат такива подправени обвинявания. Според мен това е обвързвано с все по-силния властнически нрав, съпроводен от враждебни към малцинствата трендове.

Дъждовни води:Каква беше първата Ви реакция, когато чухте присъдата? 

Осман Кавала:Очаквах да получа присъда от няколко години отнемане от независимост, която бе нужна за оправдаване на дългото ми и случайно задържане. Но не съм предполагал, че ще ме осъдят на пожизнен затвор, употребявайки същите доказателства, които Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) откри за незадоволителни даже само за моя арест. 

Протести в Истанбул против присъдата на Осман КавалаСнимка: Umit Bektas/REUTERS

Има доста пандизчии, които са арестувани или наказани случайно. Доста от тях се намират зад решетките по-дълго време от мен. Въпреки това считам, че другите етапи на този политически развой, потреблението на разнообразни обвинявания за удължение на задържането ми и най-после тази присъда демонстрираха доста ясно какви са операциите при правосъдните процеси в Турция и злоупотребите с турската наказателна система. Опитвам се да запазя успокоение и очаквам в страната ми да настъпи политическа смяна. 

Дъждовни води:Изборите в Турция наближават. Какви са Вашите очаквания и опасения?

Осман Кавала:Обнадежден съм за бъдещето на Турция. Имаме мощна политическа съпротива с дълбоки традиции и организационна мрежа. На последните локални избори опозицията завоюва съвсем всички кметски места в огромните градове. Съществува пространство за демократични политически и граждански действия, които не могат да бъдат потиснати. Именно те биха могли да предотвратят преминаването към затворена властническа система, дори опозицията да не завоюва на идните избори.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР